Idei simple, dar cu efect maxim pentru amenajarea camerei adolescentilor

În articolele anterioare am scris despre amenajarea camerei celor mici, cu vârste între 2 și 7, ani și despre amenajarea camerei preadolescenților. Însă fiecare etapă vine cu caracteristicile și nevoie ei, iar spațiul personal trebuie adaptat în consecință.

Aranjarea dormitorului unui adolescent poate fi o adevărată provocare datorită diferențelor de opinii dintre copil și părinte. Încăperea trebuie să fie un spațiu sigur și intim, în care să se regăsească de-a lungul perioadei de adolescență, perioadă plină de emoții și sentimente variate. Aceasta trebuie să fie amenajată eficient și funcțional, astfel încât să îmbine spațiul de lucru cu cel de hobby și relaxare.

  1. Dă-i șansa să-și realizeze singur(ă) proiectul

Oferă-i libertatea de a-și contura singur(ă) proiectul de amenajare. Tu asumă-ți rolul managerului de proiect: stabilești bugetul disponibil, dai aparobarile finale, trasezi de la început tendințele generale în care trebuie să se încadreze proiectul (ex: complexitate lucrări acceptate, caracteristici mobilier, gama de culori, mod de prezentare proiect pentru discuții). Lasă și anumite zone unde copilul să aibă libertate maximă. Cu siguranță vei fi plăcut surprins(ă) de implicarea sa și de ideile pe care le vei primi. Așteaptă-te la numeroase soluții ingenioase și neașteptate.

https://www.artimgroup.ro/1429-paturi-tineret

2. Folosește culori neutre

În timp ce culoarea lor preferată la momentul actual este roșu aprins, peste câteva luni își pot schimbă radical preferința. Când alegi culoarea dormitorului adolescentului, gândește-te la nuanțe neutre în așa fel încât să ai o pânză albă pe care poți să adaugi treptat câte ceva odată cu creșterea copilului. Nuanțele de alb, bej și gri sunt mereu cea mai bună alegere, fiind ușor de asortat cu multe culori și texturi.

https://www.artimgroup.ro/1450-sofa-copii

  1. Alege mobilă care nu se demodează

   Alegerea unor piese de mobilier care nu se demosează este recomandată. Mobilă retro va da un aer vintage, curent ce nu se va demoda prea curând. De asemenea, mobila de culoare albă va transforma camera într-una curată și coezivă. Astfel mobila poate fi ușor accesorizată și adaptabilă cu trecerea timpului.

https://www.artimgroup.ro/1456-biblioraft

  1. Personalizează-l pentru copil

  Adolescentul se va simți bine în dormitorul său doar dacă își va pune amprenta pe el cu ajutorul accesoriilor. Acestea sunt foarte importante și reflectă foarte bine personalitatea copilului, putând fi redată prin postere, tapet, diferite tipuri de neoane, poze, etc.

  1. Rămâi deschis la un stil diferit de al tău

     

Noptiere din lăzi sau paleți, bicicletă decorativă pe perete, dulap metalic, perete placat cu cărămidă și multe alte idei foarte diferite de stilul tău poți primi de la copil. Fi pregatit accepți un stil diferit de restul casei și de viziunea ta. Diferența dintre generații a fost și va fi tot timpul prezenta. Acceptă-i personalitatea, gusturile și stilul.

https://www.artimgroup.ro/home/859-scaun-scandinav-mondi-alb.html?search_query=MONDI&results=9

6. Spațiul de lucru trebuie să fie primitor

Acest mic spațiu din dormitorul adolescentului trebuie să fie foarte estetic și confortabil. Adaugă accesorii pe birou, o piesă de artă pe peretele din fața biroului ce captează atenția și un scaun comod. Creând un astfel de spațiu, adolescetntul va prezenta un interes mai mare față de studiu și hobby-uri.

birou accesorizat si personalizat

7. Adaugă mult spațiu de depozitare

Este fascinant cât de multe obiecte pot adună adolescenții: jocuri, device-uri, cărți, foarte multe haine și altele. Fie că au nevoie de rafturi pentru cărți și muzică sau de un dulap mare pentru haine, spațiile de depozitare sunt o necesitate. Rafturile pe perete, cutiile dispuse sub pat sau un birou cu multe sertare sunt mereu o soluție bună.

SURSA DE INSPIRATIE: https://cildesign.ro/2020/05/22/idei-simple-pentru-amenajarea-camerei-adolescentilor/?fbclid=IwAR1jI1W-VBj6SQzYnPVsMXDr9E_HKciNTZEoeTSG4xEfvgfNaQqn79Zs7bE